20 Haziran 2013 Perşembe

Küreselleşme

Küreselleşme özü itibari ile küresel çapta düzenlenmiş kapitalizmdir. Küreselleşme ile pazarlar ulus-aşırı tekellerin kontrolüne girmiştir. Küreselleşme tarihsel bir olgudur ve kapitalist üretim ilişkilerinin gelişiminde bir aşamayı ifade eder. Küreselleşme döneminde üretim ve tüketim son derece artmıştır. Burada tüketilen yalnızca maddi mallar ve metalar değil, doğal kaynaklar ve insanlardır.
Massimo De Angelis'in (2006) korkunç istatistikler (horror statistics) dediği bazı veriler bu gerçeği çok daha açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Bugün dünyanın en zengin 359 kişisinin zenginliğii en alttaki 2.9 milyar insanın gelirine eşittir. En zengin ü. kişinin geliri dünya sıralamasındaki son 48 ülkenin ulusal gelirlerine eşittir. İnsanların gıda, su, eğitim, tıbb, yardım gibi sorunlarını çözmeki açlığı, kötü beslenmeyi ve salgın hastalıkları yok etmek için 255 en zenginin gelirirnin %4'ü yeterlidir. Avrupalıların bir yılda parfüm için harcadıkları para 13 milyar dolardır ve bu para sağlık ve gida ihtiyaçlarını karşılamaya yeterlidir. Bu, sorunların teknik olarak çözülebilmesini sağlayacak kaynağın olduğunu ancak kapitalis mülkiyet düzeninin buna izin vermediğini göstermektedir.

Yukarda yer alan yazı iletişim kuramları için okuduğum kitaptan bir bölüm. Rakamlar korkunç gerçekten. Herkesin bir durup düşünmesi gerekli.

 

6 yorum:

  1. Okudum ne yazık ki üzücü :(

    YanıtlaSil
  2. İspanya'da savaş kızışıyor! Kadrosuna kattığı Cristiano Ronaldo ve Kaka'nın bonservis bedellerini 1 milyar Euro olarak açıklayan Real Madrid'e ezeli rakibi Barcelona'dan cevap geldi.

    Bonservisinde "150 milyon Euro ödeyen alır" yazan Messi'nin yıllık ücretini 8 milyon Eurodan 9.5 milyon Euroya çıkartan Katalan Kulübü, Messi'nin fiyatını 300 milyon Euro olarak açıkladı.

    Geçen hafta Inter'den transfer edilen Ibrahimovic'in fiyatını Barcelona 250 milyon olarak açıklarken, takım kaptanı Puyol'u transfer etmenin bedeli ise 180 milyon Euro!

    Barcelona'dan yılda 9.5 milyon Euro kazanacak olan Messi 1.5 milyonluk artış sonrasında takımının en fazla kazanan oyuncusu da olmayı başardı. Bu rakamlar 2009 verileri... Şöyle düşünelim bu paralar ile, Suriye'den Türkiye'ye sığınan insanların 20 yıl boyunca bütün ihtiyaçları karşılanabilir... Dediğin gibi düşünmekte fayda var...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğin rakamlar Angelis'in verdiği rakamlar kadar korkunç :(

      Sil
  3. yazı size ait değil! levent yaylagül- kitle iletişim kuramları kitabından alıntı yapmışsınız ama kaynağını belirtmemişsiniz? Alıntı demem doğru olmaz hatta, aynen yazmışsınız... (birinci paragrafın son kelimesini de yanlış okumuşsunuz olsa gerek insanlardır değil "insanlıktır" diye geçiyor kitapta.)

    YanıtlaSil
  4. Öncelikle alakanız için teşekkür ederim. Yazının sonunda bana ait olmadığını yazmışım zaten. Ancak haklısınız tam kaynak belirtmem gerekirdi.

    YanıtlaSil